- Silya Ziani va oferir un concert i va participar en el debat que va posar el punt final de la cinquena edició de Mostra Viva del Mediterrani
- La cantant i activista va ser la primera dona empresonada arran de les mobilitzacions del Rif
Es diu Silya Ziani i és una de les cares més visibles de les protestes del Rif marroquí, mobilitzacions que van començar a ser més importants arran de la mort a l’octubre de 2016 de Mohsin Fikri, un venedor de peix que va morir aixafat dins d’un camió de fem intentant recuperar la mercaderia que la policia li havia confiscat poc després d’haver-ho comprat a la llotja; això va suposar l’espurna perquè les protestes comencessin a fer-se de forma massiva diàriament.
Ziani, a la qual li faltava poc per acabar els seus estudis a la universitat de Oujda quan els va deixar per unir-se a les manifestacions, va saltar a la fama quan el passat 5 de juny es va convertir en la primera dona que era arrestada arran de les protestes; la detenció va tenir lloc de matinada quan es dirigia al costat d’altres companys en un taxi col·lectiu al judici contra Nasser Zafzafi, un dels líders del moviment del Rif. Des d’aquest dia, va estar empresonada en règim d’aïllament i es va mantenir en vaga de fam fins que va ser indultada pel rei Mohamed VI a finals del passat mes de juliol.
Salima, aquest és el seu nom de naixement, admet que “des que vaig sortir de la presó, tinc molt més compte amb el que faig perquè estime la llibertat”, a més, lamenta que “al Marroc pots ser un delinqüent, pots robar o drogar-te, i no passa res; però si ets un pres polític et tracten molt malament “.
Al costat dels seus companys Anouar Ahaddouch, Mohammad Abassi i Abdechack Akandouch; que fa de traductor, Ziani va estar a València convidada per la Mostra Viva del Mediterrani on va oferir un concert als Jardins del Túria després de la gala de cloenda i també va participar en un debat celebrat a la Nau posant així el punt i final a una cinquena edició que d’altra banda, ha estat la primera competitiva des que tornés a celebrar-cinc anys enrere.
Tant Silya com la resta del grup coincideixen a assenyalar que el que demanen no és la independència del Rif, sinó infraestructures, hospitals, una universitat; en definitiva, demanen drets bàsics i fonamentals que en ple segle XXI a Europa es donen per fets. Ziani, que amb prou feines compta amb 23 anys té la mirada trista i de vegades una mica perduda potser fruit de tot el que ha viscut malgrat la seua curta edat.
Preguntada pel seu estil artístic, defensa la unitat de la Mediterrània com a cultura única i destaca que no hi ha tanta diferència entre totes les societats banyades per aquest mar que abasta des del Líban fins a l’estret de Gibraltar. Tot i ser dona en un país on són els homes els que controlen la majoria d’àmbits de la vida quotidiana, Silya s’erigeix com la líder d’un grup musical integrat per joves, i és que destaca que “la dona no és una màquina de fer nens, ha de viure i fer coses diferents “, però “jo no he vingut per trencar amb res, és que sóc així; i penso que totes hem de tenir el dret de fer el que vulguem amb la nostra vida “.
La entyrevista va acabar amb Ziani mostrant-se “orgullosa d’haver participat al festival cultural Mostra Viva, i com a artista, tenir l’oportunitat d’ensenyar a tothom i enviar un missatge de protesta, però també un crit de llibertat”.
Edgar B. de Murcia