La Nau, seu central de Mostra Viva 2016 amb més de 80 films i 60 músics, sobre la cultura i els conflictes a la Mediterrània
- El festival, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre, aterrarà a 11 espais de la ciutat de València i, a més, eixirà per primera vegada de la capital per a projectar-se a Ontinyent
- Música, arts escèniques, una trobada d’escriptors, arts visuals, tallers educatius i debats completen l’oferta d’activitats de la present edició
València, 23 de setembre de 2016.- Mostra Viva del Mediterrani es desenvoluparà del 7 al 16 d’octubre a diferents espais de la ciutat de València. L’Associació Ciutadana Mostra Viva Cinema del Mediterrani organitza aquest festival, juntament amb el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València. Tots els concerts, els cicles de cinema, els recitals de música i poesia, les exposicions, les activitats infantils i les taules redones són gratuïtes. Programació detallada, en http://mostraviva.org
El programa ha estat presentat aquest divendres, 23 de setembre, al Centre Cultural La Nau, on el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, ha remarcat diverses idees com ara la revitalització i l’enfortiment amb què torna enguany la Mostra o la seua extensió –per primera vegada, Mostra Viva ix de la ciutat de València per a projectar-se a Ontinyent– i intensificació, pel nodrit programa d’activitats que contempla totes les vessants artístiques i culturals.
En la presentació han participat a més la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello; i els membres de Mostra Viva Vicent Tamarit, com a president de l’associació; Giovanna Ribes i Maite Ibáñez, com a vicepresidentes; i Vicent Garcés, president d’honor del col·lectiu. “La finalitat de Mostra Viva és aconseguir que València esdevinga punt de referència obligada de les cultures de la Mediterrània”, ha dit aquest últim. També ha assistit a l’acte el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.
Així mateix, les administracions públiques valencianes s’han sumat a la necessitat de donar suport a iniciatives ciutadanes com Mostra Viva, “un esdeveniment que fa de la societat valenciana una societat millor a través de la cultura”, ha afegit Carmen Amoraga.
Al seu torn, Glòria Tello ha posat l’accent en la “importància” i la “necessitat” de la cultura com a motor social i econòmic de les valencianes i els valencians.
La quarta edició de Mostra Viva torna a comptar amb un ampli nombre de patrocinadors i col·laboradors, i ha incrementat així mateix l’organització d’activitats i els espais on tindran lloc, els quals arriben enguany a 11, sent el Centre Cultural La Nau la seu central del festival: Octubre Centre de Cultura Contemporània, MuVIM, IVAM, Palau de la Música, Sant Miquel dels Reis, Filmoteca Valenciana, Institut Français, Fundació SGAE, la Fábrica de Hielo i Aragó Cinema. A més, el festival eixirà per primera vegada de la capital per a projectar-se a Ontinyent.
Hi ha programats 88 films -69 llargs i 19 curts-, dels quals 46 són espanyols, 21 produïts a la Comunitat Valenciana i 27 dirigits per dones; quatre concerts amb l’assistència de 63 músics; 30 artistes de circ i sis narradors orals; quatre exposicions amb la participació de 23 artistes visuals; i 20 experts que integraran els debats. L’entrada a totes les activitats és lliure i limitada a la capacitat de les diferents seus.
L’Associació Ciutadana Mostra Viva ha comptat enguany amb el suport de la Universitat de València, l’Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, l’Institut Valencià de Cultura-IVAC i la Biblioteca Valenciana; així com amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, l’Ajuntament de València i la Diputació de València; a més de la col·laboració dels espais on es desenvoluparà el festival i les següents organitzacions o entitats: Casa Àrab, IEMed, Agència Valenciana de Turisme, VLC Turismo Valencia, CERAI, Fundation pour le Progrés de l’Homme, Premis LUX, CEAR, CEES, Tarannà Films, La Finestra Nou Circ, Facultat de Belles Arts Sant Carles i la firma comercial Cervezas Turia.
L’edició de 2016, que presenta un cartell cedit per Javier Mariscal, té com a lema ‘Cultura i conflictes a la Mediterrània’. Fent honor al lema, en la inauguració (divendres 7 d’octubre, a les 21 hores, al Palau de la Música) es projectarà ‘Madame Courage’, del veterà director algerià Merzak Allouche; i en la cloenda (dissabte 15 d’octubre, a les 22 hores, també al Palau) es visualitzarà el documental ‘Ridendo e scherzando’, dedicat al director italià Ettore Scola per les seues filles Paola i Silvia Scola.
Amb aquesta quarta edició, Mostra Viva consolida un format on el cinema ocupa un lloc central, però que també es completa amb altres activitats i espectacles de música, escena, literatura, arts visuals, debats, activitats educatives i gastronomia.
La Mostra de Cinema del Mediterrani acollirà la projecció de cineastes valencians i de països i territoris mediterranis com ara França, Síria, Itàlia, Palestina, Egipte, Tunísia, Marroc, RASD, Líban, Croàcia, Algèria i Portugal. També estan presents 11 països no mediterranis a través de coproduccions: Gran Bretanya, EUA, Alemanya, Bèlgica, Mèxic, Àustria, Veneçuela, Irlanda, Canadà, Iran i Austràlia. Prestarà especial atenció al cinema musical, a la realització femenina i al gènere relacionat amb el Sàhara, Tunísia, Palestina i Kurdistan.
La Trobada de Música del Mediterrani inclou quatre concerts: tres al Palau de la Música i un al Claustre de La Nau. L’edifici històric de la Universitat de València serà l’escenari, diumenge 17, a les 12 hores, de l’actuació del Cor de l’Eliana i la banda de dones Gayano Women’s Band.
El programa dedicat a les arts escèniques es completa amb circ, narració oral i teatre. Hi haurà tallers per a xiquetes i xiquets, i espectacles de circ a càrrec de companyies valencianes, andaluses i portugueses, al MuVIM; i el teatre aterrarà a la Fábrica de Hielo, a càrrec del grup de CEAR (Comité Espanyol d’Ajuda al Refugiat), dimecres 12, i a La Nau, amb el muntatge ‘Mar de Almendros’, diumenge 16.
Les arts visuals estan representades per les exposicions ‘Mar de Murs’, amb obres multidisciplinàries de professorat i alumnat de Belles Arts, a l’Octubre; ‘Mediterráneo’, amb fotografies de Nacho Errando, al Museu de Ciències Naturals de València; ‘Valencia – Gaza’, de David Segarra, consistent en un diàleg fotogràfic entre palestins i valencians; i un ‘Mapa del Cine Mediterráneo ayer y hoy’, que es dibuixarà a la Fábrica de Hielo.
La Mostra Educativa i Acció Cultural planteja activitats per a centres de primària, secundària i batxillerat amb projeccions i tallers a l’Octubre i al MuVIM, que serviran per a descobrir la Mediterrània. Són propostes educatives pensades per a un públic tant infantil com juvenil i familiar.
Enguany, per últim, s’han programat cinc debats, la temàtica dels quals gira entorn del lema del festival: ‘Homenaje a Enrique Navarro’, a l’Octubre CCC; ‘Conflictos, cultura y sociedad del Mediterráneo’, a La Nau; ‘Fronteras y movilidad’ i ‘Redes de mujeres y visión de género en el Mediterráneo’, a l’IVAM; i ‘Debate con persones refugiadas’, al MuVIM.
Tota la programació al detall la podeu consultar en aquest web.