La programació de circ forma part del IV Festival VALENCIRC, co-organitzat per:
ENTRADA LLUIRE, SENSE RESERVES, FINS COMPLETAR AFORAMENT.
CIRC | PLAÇA DEL MuVIM
Dissabte 8 d’octubre 12:00 h.
La Finestra Nou Circ, Comunitat Valenciana. Taller de Circ per a xiquets i xiquetes.
Es funda a mitjan 2012 per Alberto Vidal, César García, Juanin Silva i Olga Osuna, formant un equip heterogeni i transdisciplinar que abasta àrees de producció, exhibició i formació en Nou Circ. Des de la seua arrencada han produït espectacles com La Família Romanesku, Circáambulant, Circ i Foc… amb els quals han pogut actuar a Sagunt en Escena, Mostra de Pallasos de Xirivella, Teatre Rialto… Organitzen anualment el Finestra Festival en les Festes Populars de Patraix, i el Festival de Novo Circ de Nigran.
Des del 2014 han desenvolupat el projecte de Circ Social Finestra Inclusiva, en col·laboració amb diferents associacions de l’àmbit de la joventut i les persones con discapacitat intel·lectual.
Dissabte 8 d’octubre 18:30 h.
Colectivo Circo 9.8, Comunitat Valenciana. Split a Mort.
Dividir-se. Açò és el que significa ‘split’. Trencar-se, partir-se, separar-se… són altres traduccions acceptades, encara que cap tan precisa com ‘separar-se’ per a descriure Split a mort, l’òpera primera del Col·lectiu Circ 9.8, basada en la simbiosi entre els cossos i les ànimes de dos germans bessons.
Però que ningú es confonga. Split a mort no és un espectacle circense, sinó una fusió de teatre, dansa contemporània i acrobàcies on l’expressivitat corporal ho és tot. Els dos protagonistes d’aquesta història, Jordi Serra i Silvia Navarro, són diametralment diferents -ell és un home alt, fornit i tímid i ella, una xica petitona, revoltosa i agosarada-, però no fa falta més que uns minuts i una xicoteta dosi d’imaginació per a comprendre el profund de la seua simbiosi. No necessiten més que un sofà. I tampoc necessiten paraules, doncs cap dels dos pronuncia més d’un parell de frases durant els quaranta minuts de funció. En canvi, riuen, ploren, criden, repten, juguen, donen voltes en l’aire, fan equilibris impossibles i interactuen amb el públic al ritme de ‘Lluna i panorama dels insectes’, la composició que Carlos Lluna toca i canta en una cantonada armat amb un guitarra, unes maraques i un aneguet de goma. I així transcorre Slipt a mort, segons una lògica tan infantil com a eficaç: es tracta d’explorar l’espai amb ànsies, inventar mons de fantasia on tot és possible, i de plorar quan una malifeta no arriba a bon port. I de tornar a començar. Açò sí, un no s’entén sense l’altre en cap moment, la qual cosa aconsegueix la seua màxima expressió durant els interludios acrobàtics: una mà mal col·locada, un sospir a destemps, i tots dos acabarien pels sòls i mal aturats. No es tracta solament d’una unió metafísica, sinó real, entre els mateixos actors. Aquesta és major virtut de Split a mort: traspassar l’escenari. Dividir-se en unir-se. I arribar a ser real.
Diumenge 9 d’octubre, 12:30 h
Teatro do Elefante, Portugal. Circ Social.
El Teatro do Elefante – acció cultural (TDOE) és una cooperativa cultural situada en Setúbal, i fundada en 1997. Presta especial atenció als artistes de connexió col·lectiva amb la comunitat, així com a la difusió d’obres literàries contemporànies d’origen portugués o de la literatura mundial. En aquesta línia, caminen els seus muntatges “pelegrinatge”, Fernando Mendes; ‘Nau Catrineta’, la tradició popular portuguesa; ‘Moby Dick’ d’Herman Melville; les obres d’Homer; i en 2013 ‘La casa d’Eulalia’ Manuel Tiago. En el camp de l’animació teatral desenvolupa projectes amb les comunitats desfavorides. Els xiquets i joves són els destinataris d’una part important de la seua producció. Dels disset anys d’activitat regular destaquen cinc obres de teatre, una d’elles a partir” de la flor va a veure el mar”, Alves Redol, una sessió de poesia i una exposició itinerant i “arts FIR per a bebès i tot un altre”, tots dirigits a la primera infància. Igualment rellevant és la producció de teatre de carrer, una zona on la TDOE té més de 20 espectacles i animacions, així com l’espectacle ‘MOVE.AR – Arts de Calle’, que promou una base anual, entre 2010 i 2013.
Diumenge 9 d’octubre, 18:30 h
Cia. Aérea de Teatro, Comunitat Valenciana. Las más Bellotas.
Els actors Luka Soriano, Jimena Cavalleti i Juantxo Berasategui creen la Cia. Aèria Teatre al novembre de 2008 i treballen la seua primera creació “Vostè Està Ací”. Es coneixen treballant en l’equip artístic de l’associació Payasospital i comparteixen tant formació contínua com experiència en el treball professional del pallasso d’hospital durant més de 8 anys. Aquest bagatge, codi artístic i metodologia de treball permeten que les creacions siguen àgils i fluides. “Vostè Està Ací” va ser guanyador del 1º Premi “millor espectacle” Festival Entrepayasaos, Zaragoza; Premi “Coup de coeur” Festival Articule 2010, França; 2º Premi “millor espectacle” Festival Noctivagos 2012, Oropesa. Seguidament creen l’espectacle de carrer còmic musical “Terracismo”. En aquest treball aprofundeixen sobre la seua cerca de la relació entre la comicitat i la música. Amb aquests espectacles han actuat en múltiples festivals i sales d’Argentina, Espanya, Alemanya, Suïssa, Brasil, Equador, Colòmbia, França i Portugal. Tot açò pot ser possible ja que els seus treballs es basen en el gest i en la simplicitat d’elements. En 2011 s’uneix a ells l’actriu Claudia Zcheratt.Las más Bellotas són aquestes tres dones en brut que vénen a expressar amb la seua música el que els inquieta de la vida i la mort. Per primera vegada, despues de tantes portes colpejades, aconsegueixen presentar les seues cançons i juntament amb el públic celebrar la seua estrena amb una Gran Festa. Proposen una trobada on el motor és la música, el vehicle el riure i el combustible l’humor; transformant l’interior i l’exterior de qualsevol que ho haja viscut.
Dimecres 12 d’octubre, 12:30 h
Paco Pacolmo, Andalusia. Paquí Pallá.
Nascut a Linares, comença la seua activitat quan es crea el grup Rodamón, en 1992, però des de l’any 89 realitza cursos de perfeccionament artístic amb artistes de fama internacional, màscara neutra, Quinet Plá del grup Els Comediants acrobàcia, brasiler Fernando Neder, clown i bufon amb Eric de Bont o Pepa Dia Meco (Els Ulen). Ha participat en nombroses trobades de malabars per diverses ciutats del nostre pais, així com en festivals de teatre de carrer. En 2007 en unir-se a l’artista Toni Pocotauto formen compañia sota la demominació ” PaColmo Teatre”. A més de Gires nacionals realitzen gires per Africa i Sudamerica. En els últims anys augmenta la seua formació gestual amb Jose Piris, deixeble de Marcel Marso, la formació musical amb la concertina i el Baix Ukelele. Paquí Pallá és espectacle nou, ple de sorpreses en el qual tant xiquets com adults, gaudiran d’un moment inolvable. De la maleta del Pallasso, omple d’aparent res, van sorgint els diferents camins que ens porten cap al viatge de la creació, a través del mes difícil encara desafiant la llei de la gravetat, la il·lusió de donar vida a una gosseta de circ, els colors de l’arc de Sant Martí a través del món de la màgia química, el sorprenent canvi de color del rellotge de iode, la inestabilitat d’una sola roda, com desdejunar amb globus….., el famós geni de la botella o el món al nostre abast.
Dimecres 12 d’octubre, 18:30 h
Arritmados, Comunitat Valenciana. Menás a Truá.
Després de dos anys de formació a l’Escola de circ Carampa de Madrid (2008/2010), van continuar els seus estudis artístics en L´Ecole de cirque Zofy, a Suïssa. Escapant del fred alpí, al començament del 2011, aquest jove duo alacantí es va establir a Barcelona, i amb un vestit blau d’allò més hortera, un vestit rosa i una perruca pèl-roja a l’alçada de les circumstàncies, va crear el seu primer espectacle “Arritmados…Reparteix amor”, amb el qual van guanyar el premi al millor espectacle Valladolid Proposa 2012. Amb massa idees rondant pel cap, a la fi de 2011, van començar a desenvolupar un nou projecte, “Menás a truá…amb orgull i dignitat”, amb el suport de la Central del circ (Barcelona), Festival Escena Poblenou (Barcelona), Zirkozaurre (Bilbao), Ca L´Estruch (Sabadell) i el Centri cívic del Besós de Barcelona, estrenat en el festival Umore Azoka de Leioa 2013 i el qual van tenir l’oportunitat de presentar dins del programa oficial del TAC Valladolid 2013. Amb dos espectacles rodats a les seues esquenes en actiu, i un incansable esperit creador, al gener de 2015 començaren una nova creació, pensada per a sala, un espectacle físic-sonor, amb temàtica radiofònica, crítica social i segurament molt més que humor. (De moment, prometem no anar de rosa i blava).
Dissabte 15 d’octubre, 12:00 h
La Finestra Nou Circ, Comunitat Valenciana. Taller de Circ per a xiquets i xiquetes.
La Finestra Nou Circ impartirà tallers de Circ orientats a públics de totes les edats. La seua proposta és una activitat diferent i original, divertida i estimulant. Busquen fomentar el desenvolupament personal amb activitats participatives a través del joc i el circ: malabares, acrobàcies, clown, equilibris… Màxim 15 participants per monitor.
Dissabte 15 d’octubre, 20:00 h
La Finestra Nou Circ, Comunitat Valenciana. L’Engranatge.
Estrena del nou espectacle. Tres artistes a l’interior d’una fàbrica: un hàbil malabarista capaç dels majors virtuosismes però també de grans ensopegades, un músic amb una oïda privilegiada que genera música amb tots els elements que troba en la fàbrica i un mag que, sense adonar-se, fa volar els objectes i desaparèixer les eines quan més es necessiten. L’engranatge és un espectacle gestual de circ amb malabares, equilibris, acrobàcies, màgia i música en directe.
FITXA ARTÍSTICA
Idea original i Creació: La Finestra NouCirc
Adreça: Lucas Locus
Intèrprets: Alberto Vidal, Rogelio Pérez i Rubén Aparisi
Música original: Rogelio Pérez
Diumenge 16 d’octubre, 12:00 h
Jarana Circo, Comunitat Valenciana. Kanijo Circus
Kanijo arriba a la teua ciutat amb moltes ganes de jugar i fer gaudir a tothom que vulga passar una bona estona amb ell. Humor, malabares, equilibris i fins a una vaca rosa són algunes de les coses que podrem veure en aquest espectacle participatiu en el qual els més xicotets seran els principals protagonistes.
NARRACIÓ ORAL | SALÓ D’ACTES MuVIM
Divendres 14, 18:30 h
El Mediterráneo, un mar de cuentos. Xerrada a càrrec de Rafael Beltrán, professor de la Universitat de València.
La xerrada es proposa exposar i comentar alguns elements meravellosos presents i transformats en algunes rondalles valencianes i, en concret, en algunes de les arreplegades i reescrites pel nostre millor folklorista i mestre de folkloristes, Enric Valor. Esclafamuntanyes, El gegant del romaní, Els tres pels del dimoni, El mig pollastre…., entre altres, són rondalles que inclouen elements i ressonàncies mítiques relacionades moltes vegades amb el món sobrenatural i amb el món del herois clàssics (Perseu, Psique, Pandora…) de la nostra cultura mediterranea. Aquestes substrats no llastren la imaginació, ni la fantasia dels contes, sinó, tot el contrari, potencien la seua força instructiva, cultural i didàctica, però també la seua empenta persuasiva i, si es vol, expressivitat dramàtica.
Divendres 14, 20:00 h.
Roda de contes a càrrec de tots els narradors i narradores. Mantenidors Susu Benítez i Vicente Cortés.
Mula Nasrudin, Goha,Ch’hä, Djeha, Srulek, com se li crida en diferents parts al voltant del Mediterrani, és un dels més típics i antics personatges de la civilització àrab; Ell simbolitza l’ànim, la innocència, l’astúcia del poble, moltes vegades la seua crítica enfront de l’abús, una estranya mescla d’ingenuïtat, fins i tot d’estupidesa, gran dispensador de consells que es guarda molt de seguir, com la vida li sembla absurda, adapta el seu comportament a dita absurda. Les seues innombrables històries han viatjat per tots els països de l’àrea mediterrània, calant profundament en totes les cultures. Figura insòlita que amenitzarà les rodes de contes on cada narrador i narradora que participa en el festival podrà mostrar el seu propi i únic estil en la seua pròpia llengua.
Dissabte 15, 12:00 h.
Núvol que passa. Contacontes familiar a càrrec de Raida Guermazi de Tunisia.
Actriu, directora, animadora en programes de radi i televisió tunecinas, professora, Rayda té diversos espectacles de contes en llengua àrab i francesa i un llibre de contes publicat. És presidenta de l’Associació Els Arts de la Vie en Tyne i directora del festival TYNA durant diversos
Núvol que passa
Una sèrie de contes del patrimoni cultural del Tunísia. Cada conte té les seues arrels i està embegut pels obstacles i dificultats causats per personatges emmascarats i amagats sota el paraigua per a no mostrar les seues injustícies. Però el núvol no dur, pansa i deixa un rastre , que es resol amb el final del conte.
Dissabte 15, 13:00 h.
Vermú d’encontre en la Cafetería del MuVIM. Els participants comenten la situació de la narració oral en el moment actual als seus països i les xarxes d’intercambi i interrelació existents.
Dissabte 15, 18:00 h.
Contes a dins d’una caixa. Contacontes familiar a càrrec de Nuria Urioz, Comunitat Valenciana.
En un racó de món a on té nas tothom, trobaràs la Núria Urioz…Pallassa i Contacontes. També sóc mestra especialitzada en educació infantil i primària. Sóc Contadora des de l’any 95, quan a l’escola vaig descobrir el plaer de fer volar en els móns de la imaginació i les paraules. Em vaig formar al seminari de narració oral a Rosa Sensat de Barcelona. Des d’aleshores no he parat de contar històries allà on em volen escoltar. Primer ho vaig fer per a xiquets: amb el grup Boira Pixanera vaig recórrer un munt de biblioteques, escoles, festes i places. Més tard vaig continuar el mateix camí en solitari, contant també per a joves i adults. Espectacle: CONTES A DINS D’UNA CAIXA. 60 min. Valencià o Castellà. Prrr, prrr, prrr… redoble de tambors. S’obre la caixa i… apareixen moltes més! A dins de cada caixeta hi ha un tresor: un barret, un secret, un objecte curiós o altres sorpreses que representen i intervenen en els contes. Fins i tot apareix un ukelele! Contes contemporanis, contats amb molta frescor, acció i participació del públic.
Dissabte 15, 20:00 h.
Narració oral per a adults a càrrec Matías Tarraga, Murcia.
Matías Tárraga és de San Javier, Murcia, terra de pirates i castells fronterers, bolcada al mediterrani. Es defineix com a joglar: contista, músic, versador i romancer.
Bululú Se Mua. “Màscares…!Porte Màscares…!” Ve pregonant pels carrerons el Bululú, compendio de personatges, drames i cantessis. De poble en vila, de plaça en cafè, llegint camins amb els peus, vas veure i s’alimenta de tot públic que oferisca uns diners.
Carátula i emboce són els aperos d’aquest còmic de llegua i llengua que face rondalles i les desface en santiamentes para, després, holgar per bona senda fins a una altra plaça. Trobarà l’espectador peces sense puzle, doncs no es tracta ací de trencar caps, embastades en la pròpia cobla del personatge, i també de l’actor, doncs és de la seua pelegrina experiència que naix aquest retaule.
Diumenge 16, 12:00 h.
Roda de contes a càrrec de tots els narradors i narradores. Mantenidors Susu Benítez i Vicente Cortés
Mula Nasrudin, Goha,Ch’hä, Djeha, Srulek, com se li crida en diferents parts al voltant del Mediterrani, és un dels més típics i antics personatges de la civilització àrab; Ell simbolitza l’ànim, la innocència, l’astúcia del poble, moltes vegades la seua crítica enfront de l’abús, una estranya mescla d’ingenuïtat, fins i tot d’estupidesa, gran dispensador de consells que es guarda molt de seguir, com la vida li sembla absurda, adapta el seu comportament a dita absurda. Les seues innombrables històries han viatjat per tots els països de l’àrea mediterrània, calant profundament en totes les cultures. Figura insòlita que amenitzarà les rodes de contes on cada narrador i narradora que participa en el festival podrà mostrar el seu propi i únic estil en la seua pròpia llengua.