Durant tot el cap de setmana hi haurà actuacions a la sala off que inclouran dansa oriental, projectes experimentals i fusió d’estils
La narració oral, la trobada d’escriptors i els debats també celebraran les seues últimes activitats dins de la huitena edició de mostraviva
L’homenatge a Ennio Morricone al centre del carme sota la direcció de Rafa Vizcaíno posarà el fermall d’or a l’edició 2020 de la trobada cultural
Divendres que ve comencen les activitats de l’aplec de dansa, que des de fa tres anys és l’encarregat de tancar el programa de mostra viva del mediterrani. La Sala Off albergarà de nou els espectacles de l’Aplec que començaran a les huit de la vesprada amb “Preludi”, peça basada en el ballet de Vaslav Nijinsky “La migdiada del Faune”, a càrrec de la Companyia EntreTantos dirigida per José Lis Casamayor. Seguidament, serà el torn de la mostra coreogràfica d’O_O Movement Research, que oferirà el cicle “Dones singulars” entorn a ballarines de diferents disciplines.
El dissabte, la sessió de dansa començarà amb la ballarina establida a Marsella Ana Pérez, que estrenarà a Espanya “Répercussions”, on reflecteix la seua diversa mescla cultural. La segona sessió de la vesprada serà a càrrec de València Dancing Forward, que presentarà “Vestit de nit” del coreògraf i ballarí valencià, Joan Crespo. Finalment, Sara Guirado interpretarà “Orientalismes”, proposta que combina tradició i renovació en la dansa oriental.
El Diumenge 18 d’octubre, Irene Cortina començarà la vesprada amb “Pells”, una reflexió sobre l’empatia i una exploració física de la pell humana; a continuació, Irene de la Rosa comptarà a través de la dansa, la història d’una dona víctima de violència de gènere amb la seua peça “Miscel·lània”. Les entrades per a tot el cap de setmana es poden aconseguir a través de la web de la Sala Off i a Servientradas.
El carrer també serà escenari de l’Aplec de Dansa el dissabte 17 d’octubre amb la celebració de l’espectacle “La mar en dansa”, fruit de la col·laboració de Mostra Viva amb la Federació de Folklore Valencià, el Conservatori Professional de dansa de València i les acadèmies Estudi 21 i Mar en Dansa. Aquest esdeveniment, que tindrà lloc enfront de les Torres de Serrans, presentarà diferents estils de dansa mediterrània.
Finalment, Mostra Viva del Mediterrani i Circuit Bucles, organitzaran conjuntament la residència de creació de dansa “Inmoviment 2.0”, format que mesclarà l’online i el presencial. Els projectes presentats per a la residència seran tutoritzats per tres figures de la dansa amb estils molt diferents: Gerónimo Forteza per a dansa clàssica, José Manuel Álvarez en Flamenc i dansa espanyola, i Lali Ayguade per a contemporània. Les bases per a participar en “Inmoviment 2.0” es faran públiques el mes vinent.
Últimes activitats i homenatge a Ennio Morricone
Les altres àrees de Mostra Viva del Mediterrani, també celebraran les seues últimes activitats durant aquest cap de setmana. Els primers a tancar les seues portes seran els debats, amb la presentació aquest divendres en el Consell Valencià de Cultura, de l’Antologia poétcia d’Ausiàs March en un acte que tindrà lloc a les 12 del migdia i que podrà seguir-se per streaming. Per part seua, l’Encontre d’Escriptors i la narració oral oferiran un ampli ventall d’activitats que es repartiran quasi íntegrament entre el Centre del Carme i l’Octubre CCC.
És precisament en el Centre Cultural Octubre on el divendres 16 se celebra la trobada entre el crític literari Julià Guillamon, el novel·lista Manuel Baixauli i el poeta i periodista Sebastià Alzamora titulat “El miracle literari en temps de pandèmia”, que serà seguit d’un altre que sota el suggeridor títol “Tres donasses: Simone de Beauvoir, Maria Aurèlia i Carmelina Sánchez-Cutillas”, comptarà amb la presència de Marta Nadal, l’assagista Marta Pessarrodona i l’editora i filòloga Verónica Cantó. La biblioteca pública municipal Azorín de Patraix acollirà el dissabte 17 al migdia, els tallers de creació d’històries per a xiquets i joves de la mà del valencià Vicente Cortés.
La francesa Sylvie Vieville començarà el divendres 16 el cicle de narracions en el ja esmentat Centre del Carme amb “Contes d’Orà” a les sis de la vesprada, seguida per Aini Iften, que iterpretará històries de l’univers poètic dels contes tradicionals del poble cabilio. El dissabte a la una del migdia serà el torn de la catedràtica i especialista en literatura popular i infantil Caterina Valriu, que contarà contes i rondalles de les Illes Balears; a les sis de la vesprada el narrador algerià Fares Idir precedrá a una conversa entre el politòleg, sociòleg i filòsof Sami Naír i el Catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política en l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València Javier de Lucas, sobre l’escriptora i filòsofa francesa Simone de Beauvoir. Tancant els actes del dissabte en el Centre del Carme, se celebrarà a les 20.30 hores un recital poètic titulat “Accents del Mediterrani”, on cinc autors llegiran els seus versos dedicats a la nostra mar. El diumenge a la una de la vesprada, Susu Benítez interpretarà “Contes llunyans per a oïdes pròximes”.
No obstant això, el fermall d’or de Mostra Viva 2020 ho posarà l’homenatge al recentment mort Ennio Morricone, que tindrà lloc el diumenge al migdia en el claustre gòtic del Centre del Carme per part de la la agrupació musical Gayano Lluch sota la direcció de Rafa Vizcaíno. El Centre del Carme, com a espai de visibilització i impuls de totes les arts, és una de les seus habituals de Mostra Viva, gràcies al suport i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Amb aquests tres últims dies d’actes culturals, Mostra Viva del Mediterrani tancarà les seues portes a l’espera d’anunciar el lliurament dels premis Pont del Mediterrani amb els quals cada any l’organització reconeix la labor de personalitats de diferents àmbits i camps professionals per la seua labor en la defensa i difusió de la cultura mediterrània.