Constarà de tres concerts en el Palau de la Música, amb una selecció de grups que creen temes actuals partint de les arrels mediterrànies. Gaudirem de sons balcànics, magrebins, … i inspirats en la cançó tradicional valenciana. El diumenge, en el claustre de la Nau, serà el torn de les veus del cor i la música de banda.
ENTRADA LLIURE, SENSE RESERVES, FINS COMPLETAR AFORAMENT.
PALAU DE LA MÚSICA
Dimarts 11 d’octubre | 20 h
NOMA OMRAN
Acompanyada per Efrén López (ud), Miriam Encinas (bendir, riq, davul, viella), Rafa Ramos (contrabaix). Cantant i compositora siriana. Especialista en l’ancestral Mâqam oriental, incloent el arameo i el sirià. Membre de la Societat d’Autors, Compositors i Editors de Música. Va compondre la banda sonora de la pel·lícula “Silvered Water, Autoretrat Sirià” d’Ossama Mohammed; Selecció Oficial a Cannes 2014 i premi al Millor Documental BFI London Film Festival 2014. En 2009 va ser la primera cantant a reviure el ritual sagrat Zen en el temple Daitokuji de Kyoto amb Stomu Yamashta. En 2008 interpreta el paper de la reina Zenobia en l’opera de Tomaso Albinoni en el quadre “Damasc cabdal àrab de la cultura”. En 2005 compon i interpreta, sota la direcció d’Ariane Mnouchkine, per al Théatre du Soleil. En 2000 interpreta a Violeta en l’òpera La Traviata de Verdi en el Teatre Nacional de Brno, República Checa.
MONSIEUR DOUMANI
Es va formar en 2011 a Nicòsia per Antonis Antoniou (tzouras), Angelos Ionas (guitarra) i Demetris Yiasemides (instruments de vent). Se centra en la reordenació de les cançons tradicionals xipriotes. També compon les seues pròpies cançons en el dialecte xipriota, inspirades en l’actualitat de la societat xipriota contemporània. Monsieur Doumani s’ha centrat a enriquir cançons tradicionals amb nous arranjaments, melodies, ritmes i sons i l’elaboració d’un estil distintiu propi. Al març de 2015 Monsieur Doumani va llançar el seu segon àlbum de llarga durada, ‘Sikoses’, que va ser nominat per al prestigiós “Preis der DeutschenSchallplattenkritik 2015″ i va guanyar una nominació en Songlines Music Awards 2016 en dues categories: “Millor Grup” i “Europa”. L’àlbum es compon principalment de les seues pròpies composicions, inspirades en la tradició, però que reflecteixen l’actual societat xipriota. Sikoses va ser guardonat amb “Top of the World” de la revista Songlines # 108 i va rebre excel·lents crítiques d’altres mitjans de comunicació a nivell internacional. Sikoses també va aconseguir el número 1 al juny l’any 2015 en la taula de Network World Music No.1 en l’edició de novembre l’any 2015, Transglobal World Music Chart.
Dimecres 12 d’octubre | 20 h
ALBERT SANZ TRIO
En 1998 Albert registra el seu primer disc “Dónes D’ací ” com co-líder amb el baixista català David Mengual. Aquest disc és votat millor disc de jazz espanyol de l’any pels crítics de jazz espanyols (Quaderns de Jazz). Un any després Albert rep el Premi SGAE per a l’artista revelació de Jazz i un altre premi com a artista revelació per la revista Turia.
En 2004 el IVM de València li encarrega a Albert gravar un disc i compondre tot el material amb la consegüent edicion de “El fabulador” per Albert Sanz i els onze Dits. Aquest disc va ser votat com un dels millors discos de jazz espanyol de l’última dècada pels crítics a Espanya (Quaderns de Jazz).
Albert combina l’ensenyament amb els concerts i llança un disc en viu “Metamorfosi” amb el seu trio en aquell moment -Massa Kamaguchi i RJ Miller- per al segell Fresh Sound Records. També col·labora en les bandes i en els enregistraments de la Flamenc big band de Perico Sambeat, el trio i quintet de Jorge Rossy (ací com a organista hammond), Jordi Matas i Carme Canyella, i el cèlebre projecte Silvia Pérez Cruz i Javier Pujol trio que va donar lloc al disc “En La Imaginacion”. Com a productor musical i arranjador grava el disc de Mamen García (“El Cofrecito”) en el qual col·laboren músics com Jorge Rossy, Javier Pujol o Antonio Serrano.
Projecte Mediterraníes: “El mediterrani és símbol de llum, de diversitat, història, mestissatge. Aquest nou projecte es troba per fi situat en el lloc on vaig nàixer, València ciutat mediterrània, i des d’on puc aprofundir en les meues arrels però no solament al meu immediat al voltant sinó també cap a Algesires , Creta , Nàpols, El nord Del Marroc o fins i tot Jerusalem. Les meues composicions es fan a la mar cercant les olors i emocions de llocs tant reals com a imaginaris. M’agrada incloure en el repertori alguns temes de gent com Carlos Denia o Kristos Leontis i fins i tot algun pasdoble. Açò si, tot passat pel nostre filtre d’aquesta formació tan jazzística com és el trio de piano jazz.”
AGRAF BAND
Un grup musical revelació en el RIF que va traure a la llum un àlbum titulat ‘Yessis n Arrif’ i que ha tingut un gran èxit sobretot la cançó Abridh (Camí). Han participat per primera vegada en el festival de Bachawiya. El seu líder és Naser Eddine i està format per joves d’Alhucemas, el major té 25 anys i el xicotet només 15 anys. En Alhucemas no hi ha escola de música i AGRAF és una escola i al mateix temps un grup musical. És un grup obert pel qual passen molts joves. Per açò es diu AGRAF, l’eixida de les abelles, perquè quan travessen una kabila se’ls uneixen altres abelles. Encara que els seus membres mes veterans tenen experiència anterior, Agraf va començar en 2009. Realitza una fusió amb bones lletres i missatges que procedeixen de l’actualitat. Canten a la mare, la pàtria, la naturalesa, la qüestió Amazigh del Rif… Mantenen estreta relació amb els grups Annual i Taghrast d’Holanda. El primer àlbum rep el nom de “Yessis n arrif” (Filles del RIF). Els amazig han reconegut drets a les dones des de fa milers d’anys. Mentre els àrabs mataven a les xiquetes només nàixer, els berbers tenien reina, com Dihya, anys arrere a Egipte. Les abelles de AGRAF tenen reina, no tenen rei.
Dijous 13 d’octubre | 20 h
BESARABIA
És un trio de música balcànica i klezmer que transmet un paisatge sonor on habiten diferents cultures i tradicions. Un grapat de danses búlgares i macedònies, composicions pròpies que naveguen per Turquia i Grècia fins al Magrib. La seua música descriu la mescla i la confluència de l’esdevenir de tots els pobles que al llarg dels segles han viatjat d’oest a est, d’orient a occident per la península balcànica, jueus, gitanos, àrabs, turcs, romanesos… i amb ells els seus costums i les seues músiques. Ho formen: Heidi Erbrich, que va estudiar violí barroc en la Royal Academy of Music de Londres i en el Conservatori Sweelink a Amsterdam. És co-directora de l’orquestra Florilegium Musicum als Països Baixos i fundadora del grup de música de cambra In Stil Modern amb Richard Egarr. Jaume Pallardó va començar a estudiar música en el centre instructiu d’art i cultura de La Vall d’Uixó amb el clarinet. Eva Mª Domingo, actriu i música amb estudis de música tradicional i d’art dramàtic, funda el seu propi grup de música i teatre Rodamons-Trencaclosques amb el que comença a interessar-se i a estudiar música medieval i renaixentista, gravant diversos discos i nombrosos concerts en esglésies per tot el territori espanyol.
AZIZA BRAHIM
És una artista sahrauí resident a Catalunya. Va nàixer i es va criar en els camps de refugiats sahrauís a Algèria on la seua família es va instal·lar a la fi de 1975, fugint de l’ocupació marroquina del Sàhara occidental. En les dures condicions dels camps del desert, Aziza va descobrir la música com una via per a expressar les seues emocions i pensaments de resistència. Als 11 anys va viatjar a Cuba per a ampliar els seus estudis. Una vegada graduada, va veure com li denegaven la sol·licitud d’una beca de música. Decebuda però no desanimada, va tornar a Algèria i va començar el seu propi camí musical, unint-se al Grup Nacional de Música Sahrauí. L’any 2000 es va instal·lar a Espanya on, després de diverses col·laboracions interculturals, va crear la seua pròpia banda, Gulili Mankoo. El 2014 el seu tercer disc, Soutak, gravat en directe a Barcelona i on unia la música sahrauí amb la maliana, va ser editat pel guardonat segell Glitterbeat.
Discografia. Àlbums d’estudi: 2008 Mi Cante EP; 2011 OST Wilaya; 2012 Mabruk; 2014 Soutak. Col·laboracions: 1998 Malgrat les ferides – Cants de les Dones Sahrauís; 2003 Nar; 2009 Interrapcion – Cresol 09; 2010 Llisten to the Banned.
CLAUSTRE DE LA NAU
Diumenge 16 d’octubre | 12 h
COR DE LA ELIANA
El Cor de l’Eliana naix el 1989 de la mà de Juli Hurtado. L’any 2000 crearen l’Escola Coral, planter musical del Cor, que desenvolupa una tasca educativa entre els mes menuts. El 2004, el Cor enregistrà el disc Bones Festes amb cançons de Nadal. Han rebut guardons com ara els del Casal Jaume I o del Centre d’Estudis Locals de l’Eliana per la seua trajectòria en defensa de la llengua, la tolerància, la cultura i la llibertat. El seu repertori és molt extens i hi destaquen els diferents concerts temàtics de producció pròpia, com ara: Concert Medieval, Concert Valencià, Nit de Boleros, Cantant per tu, ballant amb tu, Concert Intercultural, De los amores por Dulcinea, Suite de Nadal, Nosaltres els valencians, Caminem sense papers, Poesia cantada de la Generació del 27, Concert per la República, La Nova Cançó en versió coral, Recordant a Vicent Andrés Estellés, Cantant a Llach amb Tu al Cor, Ovidi al Cor o Si tu no tens país. Ara els dirigeix Nelo Juste, mestre d’educació musical, llicenciat en Història i Ciències de la Música i amb una extensa formació en el món coral.
GAYANO WOMEN’S BAND
Director: Rafael VizcaÍno. Banda de música de l’Agrupació Musical Gayano Luch de València, formada exclusivament per dones. La seua marxa comença al setembre de 2009, quan un grup de dones van reptar a Don Rafael, director de l’Agrupació, a formar una banda solament amb elles. En 2011 actuen en la sala de concerts més emblemàtica de la ciutat, el Palau de la Música, en el concert benèfic amb la Casa de la Misericòrdia. Posteriorment són convidades a participar, coincidint amb la commemoració del Dia de la Dona treballadora en el Espai Rambleta. Durant tot aquest temps, la Gayano Women’s Band ha anat creixent i elnúmero de 21 participants dels orígens s’ha vist ja pràcticament duplicat en l’actualitat. Dones de diferents generacions gaudeixen del seu esforç i fan realitat un somni comú gràcies a aqueix llenguatge universal que commou a tots i totes que és la música.