Trobada de Música del Mediterrani

PROGRAMA DE CONCERTS


ELENA LEDDA

Palau de la Música. Dimecres 10 d’Octubre · 19:30 h

Va començar la seva activitat juvenil en el camp de la música tradicional mentre combinava estudis de cant clàssic al conservatori de Cagliari. Va desenganxar en la seva carrera assistint a jornades de música tradicional. En els anys setanta, interpreta Brecht, Weill i Eisler, es dedica al cant clàssic, promou les primeres representacions filològiques de la música antiga (de l’Edat Mitjana al Barroc) i participa en els primers experiments dedicats a la música contemporània. Aprofundint en aquest període la
seva recerca dedicada a la música tradicional de Sardenya, que més tard la va portar a afavorir aquest repertori en el context del seu art expressiu.


CIGDEM ASLAN

Palau de la Música. Dijous 11 d’Octubre · 20:00 h

Cigdem Aslan és una cantant nascuda a Istanbul que canta en molts idiomes i estils regionals, incloent turc, kurd, grec, bosnià, búlgar, romaní i ladino. El seu viatge musical va començar dins de la família. Venint del rerefons Kurdish Alevi, en què la música és un dels elements fonamentals de la cultura, va créixer amb els rics sons de la seva cultura i després es va trobar gradualment amb els altres sons d’Istanbul i més enllà. Mentre estudiava literatura anglesa a la Universitat d’Istanbul, solia tocar Rebetiko, Sefardí i altres músiques ètniques de Turquia.


JONATAN PENALBA

Palau de la Música. Divendres 12 d’Octubre · 20:00 h

La veu de Jonatan Penalba (algú ha dit “canta com els vells”) ha estat educada pels seus estimats mestres: Pep Moreno (en el cas de les albaes) i la gran Victoria Sousa “Victorieta” (pel que fa al cant d’estil). Poc a poc Jonatan Penalba ha anat introduint-se també en el món del folk (el folk i el món dels grups de danses fa dècades que són vasos comunicants) i són recordades les seues participacions en el “Cant al ras” (trobada de cant rural que se celebra a Massalfassar el tercer dissabte de maig des de l’any 1997) i les seues aparicions en concerts de Pep Gimeno “Botifarra”, que ha esdevingut una mena de padrí artístic.


La Orquesta Flamenca de Flautas

Palau de la Música. Divendres 12 d’Octubre · 20:00 h

El compositor, pedagog i flautista Oscar de Manuel va formar l’Orquestra Flamenca de Flautes de València, integrada per 25 instrumentistes entre les que hi ha des flautes piccolo fins a una gran flauta contrabaix. Es va establir amb l’objectiu d’experimentar en la interpretació i promoure un llenguatge comú entre flautistes flamencs i clàssics per trencar les barreres interpretatives establertes. La seva estrena va ser a l’abril de 2017 a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València.


AMIRA MEDUNJANIN
Palau de la Música. Sábado 13 de Octubre · 20:00 h

No és fàcil trobar una sola paraula en nostra llengua que pugui suportar el concepte bosnià de
SEVDAH , encara que l’anhel potser s’acosti més a prop. Igual que el duende espanyol , té múltiples significats: l’amor, l’amor sense esperança, l’amor sense fi, el desig que escalfa i frena a l’amant com la malària, i com mai no es pot esclafar la malària, però al final és una forma de vida i una narrativa que explica la història de si mateixa. El sevdalinke (cançons
sevdah) que va aprendre de la seva mare van ser les cançons més belles. La seva fascinació per la tradició oral de Bòsnia i Hercegovina la va portar a dedicar-se a crear una veu única dins de sevdalinke per explorar la seva capacitat expressiva al màxim. Havia passat anys buscant en va per trobar gent que compartira les seves idees sobre Sevdah i la millor manera de presentar-la.


ANDREU VALOR | BANDA STA. CECILIA D’OLLERIA | COR DE L’ELIANA

Claustre de la Nau. Diumenge 14 d’Octubre · 12:00 h

Concert conjunt del cantautor Andreu Valor, la banda d’Olleria i el Cor de l’Eliana, que presenta amb nous arranjament obres de l’autor, de poetes en català, de temes musicals i de dreats pel cor. El programa:

 1. Banda: Peça intro 14′ (Greek Folk Suite / Cesarini).

 2. Banda i AV: “Ací em pariren” (Estellés / AV / R. Garcia).

 3. Cor + Banda + AV: “Tornarem a caure” (AV / R.Garcia).

 4. Cor: “Veles e vents” (Ausiàs March / Raimon / M. Oltra).

 5. AV: “Lo Nassaiol. Xu Antoni” (Antoni Canu – l’Alguer / AV).

 6. Cor + AV: “L’illa” (Marc Granell / AV).

 7. Cor + Banda + AV: “No sé odiar però vull” (AV / R. Garcia).

 8. Banda: “Va, pensiero” de Nabucco de G. Verdi.

 9. Banda + AV: “Sense la terra promesa” (Manel Garcia Grau / AV / R.Garcia).

 10. Cor: “Si tu no tens país” (P. Medina).

 11. Banda + AV: “Història d’un amor alternatiu” (AV).

 12. Cor + Banda + AV: “Camí de les garlandes” (Vicent Valls / AV / R.Garcia).


PROGRAMA DE TALLERES Y ENCUENTROS

Elena Ledda (Cerdeña). “La vocalitat en la música sarda”.
CM Rector Peset. 10 d’octubre, 11 h

La música de la Illa de Sardenya té un repertori vocal d’una gran diversitat i riquesa;: a banda de les seues arcaiques polifonies de ressonàncies animals -el canto a tenore-, ben conegudes arreu del món, hi ha també el cantu a chiterra, que es presenta sovint en un entorn competitiu on els participants es barallen musicalment per veure qui exhibeix un major virtuosisme interpretatiu. A més, no hi manquen els cants de treball, els laments i els cants religiosos.
Elena Ledda va ser un dels noms més lligats a la primera etapa de la Trobada de Música del Mediterrani i fa com una mena de pont entre les dues etapes. Acaba de traure un nou disc, Lantias (2018) on novament sedueix amb la seua elegància gens impostada i la versatilitat de la seua veu.


Çigdem Aslan (Turquía). “Les tradicions musicals de Turquia”
CM Rector Peset. 11 d’octubre, 11 h

Turquia atresora una gran tradició musical, fruit de la seua condició de cresol de cultures on es barregen elements de les tradicions persa, bizantina, otomana, balcànica i jueva.
Çygdem Aslam és una de les principals protagonistes de la nova onada rebétiko que vivim en l’actualitat. Ha format part de diversos projectes -entre ells, la popular banda klezmer She’koyokh-, però és en solitari on ha rebut les millors crítiques. El seu darrer disc és A thousand cranes (2016) insisteix en la recreació de les músiques d’Esmirna i Estambul.


Jonatan Penalba (País Valenciano). “El cant valencià”
CM Rector Peset. 12 d’octubre, 11 h.

El cant valencià, denominació que abraça el cant d’estil i les albades, ha resistit els embats de la modernitat i ha arribat als nostres dies ben rejovenit de la mà d’una nova generació de cantadors que li han donat un nou alé.
Jonatan Penalba és una de les darreres veus en incorporar-se a l’extraordinari elenc de cantadors valencians. Assaonat en el món del cant d’estil i dels grups de danses, acaba d’estrenar la seua proposta en solitari, De soca-rel (2017), una barreja de cançons tradicionals i de clàssics recents que, en la seua veu de ressonàncies antigues, semblen lluir com mai ho havien fet abans.


Amira Medunjanin (Bosnia). “Passat i present de la Sevdalinka”
CM Rector Peset. 13 d’octubre, 11 h.

La sevdalinka és el gènere de cançó més popular de Bòsnia i Herzegovina. Anomenat sovint com el fado dels balcans, agrupa un repertori de cançons lentes i delicades que combinen elements orientals i d’Europa central.
La cantant de Sarajevo és la gran diva del sevdah contemporani, la cançó tradicional de Bòsnia que traspua una bellíssima i inaprehensible malenconia. El seu setè disc, Damar (2016) mostra les seues interpretacions més profundes i depurades.