Mostra Viva obre un debat sobre l’univers del pallasso en la cultura mediterrània

El cicle reunirà a València a primeres figures del gènere i analitzarà l’evolució i funció social del món del clown

Rafael Pla, Sant Fran, Jimena Cavalletti, Carmen Rubio i Maria Colomer intervindran durant les jornades al CCC octubre

La Mostra Viva obre el període per al vot popular per atorgar els seus premis “Pont del Mediterrani”

La figura i funció del Pallasso al llarg de la història, i sobretot, el seu protagonisme en la societat actual, centrarà el cicle de debats organitzat per Mostra Viva del Mediterrani com a preàmbul a la celebració del seu festival. El cicle, que tindrà lloc de l’11 de setembre al 2 d’octubre al CCC Octubre porta com a títol “El Pallasso i el Mediterrani: de la tradició a la modernitat”.

L’univers del clown té a la Mediterrània una llarga tradició que es remunta a l’Antic Egipte i ha anat evolucionant a través de la història. Quatre grans figures de la disciplina participaran en aquest cicle, en el qual s’analitzaran temes com la funció social del pallasso, la irrupció de la dona en aquest món, la influència del circ més enllà de la carpa o la tradició i la modernitat dels pallassos de la Mediterrània.

Rafael Pla, Premi Nacional de Circ; Carmen Rubio Tomàs, membre de Pallassos sense Fronteres; Jimena Cavalletti, directora i col·laboradora de PayaSOSpital i Vicente González San Francisco, Director de la Mostra de Pallassos de Xirivella pionera en el seu gènere, seran els protagonistes d’aquest cicle moderat per María Colomer, Medalla d’Or de les Belles Arts a Circ. Cadascuna de les sessions comptarà amb la projecció d’un llargmetratge vinculat a aquest univers escènic; així, es presentaran títols com “Els Clowns” i “La Strada”, de Federico Fellini, “Pa-ra-da” de Marc Pontecorvo, i “Yoyo”, de Pierre Étaix. Les pel·lícules seran presentades pel crític cinematogràfic Daniel Gascó.

Segons comenta Maria Colomer, “La dona ha tingut difícil la seva participació en el circ més enllà de les trapezistes. És al segle XX quan la dona entra a la pista, tot i que vestida d’home; de fet, la primera pallassa com a tal en el nostre país va ser la catalana Mary Santpere “. Per a Colomer, “La funció social del pallasso al llarg de la història no ha canviat, segueix sent un contrapunt humorístic al poder; el riure és el que més fort li colpeja “.

Veure programa complet

Els premis del festival

Mostra Viva acaba d’obrir el procés de votació de les candidatures als premis “Pont del Mediterrani” en les seves diferents categories: Música, Literatura i Pensament, Arts escèniques i Arts visuals. Per primera vegada en sis edicions, l’elecció dels guanyadors es realitza mitjançant votació popular al voltant de 21 aspirants. Les votacions es poden fer a través de la pàgina web www.mostraviva.org fins al pròxim 15 de setembre. Els premis reconeixeran la trajectòria i el compromís amb la cultura mediterrània dels guardonats i es lliuraran el proper dia 19 d’octubre en un acte que tindrà lloc al Centre del Carme.

Ací pots votar als nominats