Mostra Viva homenatja la memòria del cinema

Federico Ribes, Alejandra Soler, Jeanne Moreau, Augusto Castellote i Cecilia Bartolomé seran objecte d’homenatges a través de projeccions especials

 

Mostra Viva ha centrat enguany els seus homenatges en persones que ja siga a través del cinema o altres disciplines han demostrat el seu compromís social durant la realització del seu treball. Es dóna la circumstància que la majoria dels homenatjats d’enguany van morir fa poc, deixant un buit molt important en el camp de les arts audiovisuals.

Els dos primers homenatges, es celebraran demà 10 d’octubre i tindran com a protagonistes a l’alacantí director de fotografia Federico Ribes i la mestra republicana Alejandra Soler. De Ribes es projectarà demà dimarts el llargmetratge “Donde el olor del mar no llega” de Lilian Rosat en 2010.

Ribes va ser una de les principals figures en l’adreça fotogràfica del cinema espanyol, amb treballs com a “Turno de oficio”, “La Yoyes”, “Operación Algeciras. Alguns dels seus últims treballs van ser les sèrie de televisió “El Príncipe” i “Cuéntame”, i dins de la Secció Oficial, va participar en “Collaret de sal” de Vicente Pérez Herrero. En la seua filmografia figuren més d’un centenar de títols.

Per a l’homenatge a la mestra republicana Alejandra Soler, es publicarà una entrevista realitzada per Giovanna Ribes i a més es passarà el documental “Las maestras de la República”, a l’acte assistirà la directora Pilar Pérez Solano, la seua realitzadora. Mestra i pionera de l’associacionisme universitari durant la II República, Soler va passar un temps en un camp de refugiats a França per a més tard exiliar-se a Moscou amb el seu marit, on va ser Cap de Càtedra de Llengües Romanços i professora dels xiquets de la guerra. Pilar Sanz i Encarna Signes, persones molt properes a ella, parlaran de les seues experiències junta a aquesta valenta dona.

Un dia després, en la Nau, se celebrarà l’homenatge a l’actriu francesa Jeanne Moreau amb la projecció de la pel·lícula de Orson Welles “Una història immortal”. Moreau va ser una dels grans estels del cinema francés i important musa de la Nouvelle Vague. També en la Nau, es projectarà “El Pico 2” com a homenatge al productor i distribuïdor Augusto Castellote a partir de les 19,30 hores. Castellote, a través de Mercuri Films i d’Òpal, va acostar a València les grans produccions dels anys 60, quan va ser gerent d’aqueixes empreses.

Octubre CCC, serà escenari el dijous de l’homenatge al director Basilio Martín Patine, amb la projecció de “Libre te quiero” un dels últims projectes en el qual va estar involucrat, documental que tracta l’acampada del 15-M en la Porta del Sol l’any 2011. Entre les seues pel·lícules figuren títols com “Nueve cartas a Berta”, “Canciones para después de una guerra”, “Queridísimos verdugos”, “Caudillo” o “Los paraísos perdidos”.

Finalment, el diumenge 15 d’octubre serà el moment d’homenatjar a Cecilia Bartolomé, amb la passada en la Nau de “No se os puede dejar solos… Atado y bien atado”, en col·laboració amb Juan José Bartolomé. El documental va romandre segrestat fins a 1983. En ell, diverses persones manifesten les seues opinions sobre els canvis durant la transició espanyola.

Tant per a l’homenatge de Ribes com el de Castellote, Mostra Viva ha fet un vídeo especial.