Mostra Viva comença a mutar en un gran festival de músiques i danses de la Mediterrània

L’organització celebra que l’Ajuntament de València agafe les regnes del certamen de cinema que la fundació va mantindre durant sis anys
Dissabte, 16 de juny de 2018 / Sixto Ferrero / València

Mostra Viva del Mediterrani, aquell festival que va nàixer de l’impuls de la societat civil en 2013 per a mantindre la flama de la Mostra de Cinema de València que va clausurar l’alcaldessa Rita Barberá, adduint aleshores estretors pressupostàries en el consistori, ha començat a mutar en aquesta sisena edició cap a un certamen multidisciplinar però de clara vocació per la música i la dansa de les riberes del mare nostrum.

Aquest divendres es va presentar el cartell de la sisena edició, una imatge dissenyada pel dibuixant Sento Llobell. La imatge oficial es va donar a conéixer al Centre del Carme, un espai que serà seu del festival que tindrà lloc entre el 3 i el 21 d’octubre.

El Centre de Cultura Contemporània acollirà algunes de les activitats que integraran la programació però principalment serà l’escenari on debutarà una nova secció de dansa que s’afegeix aquest 2018 a la programació després que l’Ajuntament anunciara el passat mes de febrer que recuperava la gestió de la Mostra de València.

El fet que el consistori, que va presentar Rosa Roig i Eduardo Guillot com a responsables del certamen de cinema el passat abril, agafe les regnes de la part cinematogràfica que donava raó de ser a Mostra Viva del Mediterrani no ha significat que el col·lectiu civil que el va mantindre viu durant sis anys haja de desaparéixer. Tot el contrari, “estem molt satisfets”, va respondre el coordinador de Mostra Viva del Mediterrani, Vicent Gregori, respecte a la iniciativa del consistori. Ara, però, la intenció dels organitzadors és seguir creixent al marge del cinema i millorar les propostes musicals i de dansa per a consolidar en vistes a 2019, un gran festival de músiques i danses de la Mediterrània durant l’octubre aprofitant les iniciatives similars que està promovent l’Institut Valencià de Cultura amb projectes com el nou festival Polirítmia, que tindrà lloc a les primeries de juny –alguns concerts d’aquests tindran lloc dins del festival Serenates de la Universitat de València–.

Maite Ibáñez, Vicent Garcés, Sento Llobell, Giovanna Ribes, Vicent Gregori al Centre del Carme durant la presentació del cartell de la 6a edició de Mostra Viva del Mediterrani.

“En aquesta edició s’ha reforçat el treball de col·laboració amb entitats i associacions culturals valencianes que, a poc a poc, estan fent seua la Mostra Viva”, va indicar aquest divendres Gregori. Per la seua banda, la presidenta de l’organització Giovanna Ribes va reconéixer que la col·laboració institucional “ha permés convertir València durant el mes d’octubre en un referent de la cultura mediterrània” amb un certamen que enguany tindrà com a lema ‘Un mar de Cultures’.

Mostra Viva 2018 oferirà exposicions, narració oral, art al carrer, activitats escolars i familiars, circ i l’Encontre d’escriptors, música i dansa. “Sempre hem volgut que la part de música tractara també la dansa”, va explicar a aquest diari Vicent Gregori. Per això, a partir d’aquesta edició el festival inclourà balls ètnics i d’arrel. A més, amb els recursos que s’han deixat de destinar al cinema els organitzadors volen millorar les propostes que actuaran durant quatre dies al Palau de la Música dins de la Trobada de Música de la Mediterrània. Tot i que la programació no està encara tancada, la intenció és augmentar la presència dels grups estrangers i que en cada concert actuen conjunts de països de les riberes del Mediterrani que siguen interessants junt amb artistes locals. No hi haurà més concerts: seran quatre al Palau i un al claustre de la Nau, amb la participació de bandes de música gràcies a la col·laboració amb la Federació de Bandes però sí que s’inicia un viratge cap a una fita amb més entitat.

El president d’honor de l’organització, Vicent Garcés, ha destacat que amb aquestes sis edicions València ha aconseguit tornar a ser referent cultural del Mediterrani. Prova d’açò és el compromís amb la cultura dels països riberenys i, ara, també, en la seua qualitat de ciutat refugi amb l’arribada del vaixell Aquarius al port, que s’espera aquest cap de setmana. Garcés ha dedicat unes emotives paraules als refugiats amb les quals ha arrancat un fragorós aplaudiment.

Còmics socarrats

El cartell signat aquest any per Sento Llobell (València, 1953) està compost per nou imatges individuals a manera de pàgina de còmic en el qual es reflecteixen les diferents àrees escèniques, literàries o musicals que componen la programació del certamen. Amb una estètica que recorda els clàssics socarrats, el dissenyador ha assenyalat que la concepció de l’obra va ser pensada com un exercici “a favor del lector perquè s’entenguera amb facilitat i ràpidament”.

Equip de Mostra Viva i col·laboradors junt al cartell creat per Sento Llobell

L’ús de colors industrials, com ara el negre i el roig terra, és un homenatge a la tradició de la ceràmica valenciana tradicional. Llobell, autor de l’icònic Parc Gulliver del Jardí del Túria, va ser un dels integrants de la denominada Nova escola valenciana del còmic. Durant la seua llarga trajectòria, ha publicat 12 àlbums de còmics, ha il·lustrat sis llibres i els seus dibuixos i vinyetes han sigut editats en les principals revistes del gènere, segons ha recordat Maite Ibáñez, una de les presidentes de la Mostra Viva.