Mostra Via s’obri,en la seua quarta edició a la cultura i conflictes del Mediterrani

mostra viva cartell 2016 043Javier Mariscal signa el cartell d’una Mostra Viva de transició, amb Ossama Mohammed, Ettore Scola i el cinema valencià com a protagonistes.

A l’octubre torna la Mostra Viva del Mediterrani 2016 amb una proposta més ambiciosa i internacional, però amb el mateix objectiu: fer de València i el País Valencià un lloc de trobada i de debat sobre les cultures i els conflictes d’aquest convuls mar Mediterrani. L’equip de Mostra Viva considera que avui més que mai cal descobrir altres mirades i tendir ponts que acosten les coses que compartim, però també les que ens fan diferents. I València no pot quedar al marge d’aquest procés.

En la presentació del cartell, sintonia i les grans línies de la Mostra Viva del Mediterrani 2016 han assistit, entre uns altres, Albert Girona, Secretari Autonòmic de Cultura i Esport; Abel Guarinos director de CulturArts; Ramón Vilar, regidor d’Hisenda; Manuel Mata, síndic del PSOE als Corts; Emili Payà, coordinador d’Octubre CCC, Andreu Iranzo director de la Fundació ACM; Gérard Teulìere, director Institut Français; Ángela Nzambi del Comitè Español d’Ajuda al Refugiat.

Javier Mariscal ha cedit un cartell que mostra, des d’un fosc primer plànol, una finestra oberta a la llum i l’esperança. Amb ell es tanca el cercle dels artistes que van col·laborar amb la primera Mostra de València: Artur Heras (Mostra Viva 2013), José Morea (Mostra Viva 2014) i Manuel Boix (Mostra Viva 2015).

Vicent Tamarit, Vicent Garcés, Giovanna Ribes, Maite Ibañez, Vicent Gregori i altres membres de l’equip de Mostra Viva han presentat les novetats d’una edició qualificada de transició cap a una consolidació que s’espera certificar en 2017.

La nòmina d’entitats que presten el seu suport s’ha ampliat considerablement. Romanen les que van fer possible el projecte: la Universitat de València, l’Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani, Octubre Centre de Cultura Contemporània, la SGAE, la Casa Àrab, l’Institut Europeu del Mediterrani, el Parlament Europeu, Dones en Art, la Facultat de BBAA de la Universitat Politècnica de València, el Institut Français, cerveses Turia.

I s’afigen altres noves com el Ajuntament de València, la Diputació de València, la Secretària Autonòmica de Cultura i Esport, CulturArts, la Agència Valenciana de Turisme, l’Autoritat Portuària, el Comitè Español d’Ajuda al Refugiat, el Consell Valencià de Cultura. El seu suport es concreta en ajuda directa i en la cessió de locals. I per això els espais es amplien: el Centre Cultural la Nau albergarà cinema i música; el IVAM, debats; Octubre CCC, cinema i arts visuals; el MuVIM concentrarà les activitats per a públic infantil i familiar, com a circ, narració oral, tallers educatius i accions culturals; el Palau de la Música, els grans concerts; el Passeig de la Mostra i la Fàbrica de Gel, festes, gastronomia, exposicions i debats solidaris; San Miguel dels Reis serà la seu de la Trobada d’Escriptors i Escriptores. Una altra novetat és la col·laboració de Aragó Cinema on es programaren sessions nocturnes.

La inauguració serà el dia 7 d’octubre en el Palau de la Música i la clausura el dissabte 15 en el Teatre Principal. L’esquema de vuit àrees temàtiques es manté amb la Mostra de Cinema del Mediterrani, que oferirà llargmetratges, documentals i curtmetratges de la majoria dels països riberencs, homenatges a Ossama Mohammed i Ettore Scola, especial atenció al cinema valencià, kurd, palestí, sahraui i al cinema fet per dones. La Trobada de Música del Mediterrani, sense oblidar les nostres bandes, acostarà grups de les riberes nord, est i sud. El Encontre d’Esriptors/és del Mediterrani guanya pes en la seua nova seu i unirà la música a les veus de poetes i narradors. L’Escena del Mediterrani torna a apostar pel circ i la narració oral. Les Arts Visuals de Mediterrani manté el fructífer diàleg d’alumnes i professors de Belles Arts amb el mar. Els Debats del Mediterrani aprofundiran en les diverses cares d’aquest mar mític i infernal. La Gastronomia del Mediterrani indagarà en la varietat i qualitat de la dieta mediterrània. La Mostra Educativa i les activitats d’acció cultural demostraran que art i cultura és alguna cosa propera i participativa. Totes estàs àrees coincidiran en deu intensos dies, però la perspectiva és que vagen adquirint personalitat pròpia i puguen celebrar-se per separat al llarg de l’any.

Com a activitat pre-Mostra, el dimecres 15 a les 19 hores en la Nau, es projectarà SOLAMENT ELS MORTS TORNEN A CASA, coproducció d’Àustria-Kurdistan, dirigida en 2015 per Tina Leisch i Ali Ca, amb presència d’aquest i de l’actor i activista kurd Mem Hassaf.

El 23 de setembre es presentarà la programació completa de Mostra Viva del Mediterrani 2016 i se celebrarà una festa pre-Mostra en la Fàbrica de Gel, en el Cabanyal. al costat de l’oblidat Passeig de la Mostra.