“Mai he anat d’heroïna, només volia explicar el que veia”

  • La directora alacantina Cecilia Bartolomé rep demà un homenatge pel seu coratge com a cineasta”
  • La programació de Mostra Viva es perllongarà fins al diumenge amb circ i un debat sobre el Rif
  • La Nau projectarà el mateix diumenge “No se us pot deixar solos… Lligat i ben lligat” de Bartolomé, segrestada entre 1981 i 1983

El Festival Mostra Viva afronta la seua recta final que tindrà el seu moment àlgid amb el lliurament dels seus premis en el transcurs d’una gala que se celebrarà matí en el Palau de la Música de València. Durant la cerimònia de lliurament dels premis es dedicarà un homenatge a la directora Cecilia Bartolomé. La cineasta alacantina va ser una de les pioneres en l’àmbit cinematogràfic patrio. Considerada la cineasta més censurada del cinema espanyol per la seua valentia i mirada de la realitat, Mostra Viva reconeix així la seua trajectòria combativa i el seu compromís.

Sense anar més lluny, la seua pel·lícula “No se os puede dejar solos… Atado y bien atado” en la qual diferents persones donen la seua opinió sobre els canvis esdevinguts durant la transició, va estar “segrestada” per l’Administració entre 1981 i 1983. La cinta es projectarà el diumenge en La Nau amb la presència de la pròpia directora.

Bartolomé ha afirmat que el seu cinema “ha sigut molt personal ja que en ell sempre he dit el que pensava, mai he anat d’heroïna, només volia explicar el que veia, Vaig prendre una elecció”.

La realitzadora alacantina es va diplomar en 1969 en l’Escola Oficial de Cinema de Madrid. Amb el seu primer projecte ja va deslligar la polèmica en explicar com era la vida sexual de les dones espanyoles dels 60. Els problemes sorgirien anys després amb el mediometraje i treball de finalització de carrera “Margarita y el lobo”, “va ser anatematizado per parlar en llenguatge satíric de l’afany de llibertat d’una dona casada amb ‘coñas’ musicals sobre els militars i les consignes franquistes”, segons el crític Diego Galán. Aquesta pel·lícula, prohibida, va fer que la directora fóra inclosa en una llista negra, la qual cosa li va impedir fer largmetratges i només dedicar-se a la publicitat o els documentals industrials.

“Reconec que la meua carrera ha sigut molt irregular, no solament a causa de la censura, sinó també que els projectes que he intentat fer, es perdien o no tenien autorització”, afirma la directora.

L’autora de títols com “Vámonos, Bàrbara!” o “Desués de…”, no considera el seu treball un acte de rebel·lia, i creu que encara que ara hi ha més possibilitats per a fer cinema de denúncia, el problema és la comercialització; “Fer cinema sobre temes importants, no és el que demanda el públic”, afirma la realitzadora.

Avui, la cineasta recorda que se li van tancar moltes portes. “Quan vaig acabar en l’Escola de Cinema, vaig estar diversos anys sense dirigir i em vaig quedar al marge, mentre els meus companys podien rodar”.

Malgrat que la gala de clausura significarà el tancament oficial de la Mostra Viva, les activitats es perllongaran fins al diumenge. Així, al matí se celebrarà l’actuació de Jean Philippe Kikolas dins del cicle de circ i de la Banda Música Jove de Benimaclet. A la vesprada, a més de la projecció de la pel·lícula de Cecilia Bartolomé en La Nau, el tancament del cicle de circ amb “La Trókola” i finalment, una taula redona sobre les revoltes del Rif en 2017 i la projecció també en La Nau de la pel·lícula “Timnadin n Rif” del marroquí Nadir Rouhmuch.