L’últim treball d’Agnès Varda arriba a Mostra Visca abans d’arreplegar l’Oscar

  • La cineasta belga, una de les últimes representants de la Nouvelle Vague, estrena en la secció oficial del festival el seu últim film “Visages, Villages”
  • La cinta ofereix un mosaic de realitats en forma de documental a partir d’un viatge per França amb el fotògraf JR

València. 10 d’octubre.
La cineasta i figura de la Nouvelle Vague, Agnès Varda estrena avui a València dins de la Secció Oficial del Festival Mostra Viva el seu esperat i aclamat nou treball “Visages, Villages”, un documental realitzat al costat de l’artista JR en el qual de nou aplica una de les seues màximes, cercar per a trobar formes de reiventar la realitat.
Guardonada amb l’últim premi Donosti i autèntica figura del moviment cinematogràfic més important que ha donat el cinema europeu, Varda, es manté més que activa als seus quasi noranta anys després d’una carrera en la qual no solament ha tingut cabuda el cinema sinó també els documentals o la creació artística des de la seua mirada fotogràfica.
“Visages, Villages” és una creació en la qual la realitzadora belga i el fotògraf JR recorren els carrers de diverses poblacions de França en la furgoneta del segon, amb l’únic objectiu de conèixer gent amb els quals intercanviar idees i fotografiar-los. Gràcies a aqueixes experiència crearan un caleidoscopi d’imatges i experiències en forma de documental en el qual narren impressions i vivències dels protagonistes, tot açò acompanyat de la música composta ex profeso per Matthieu Chedid. La projecció tindrà lloc dimecres 11 en els Aragó Cinema.
Segons confessava la cineasta, aquest treball és una prova més del seu interès per oferir una nova mirada al món allunyat de les històries burgeses o les vides dels rics per a centrar-se en aquells que ens envolten però no posseeixen veu ni poder. Ella, que sempre ha confessat voler fer un cinema radical, ha tingut com a horitzó poder dir-li a les dones que existeix un món exterior, com ella ha demostrat, a través de pel·lícules modestes però al servei de les persones que filma.
Varda nascuda amb el nom de Arlette Varda a Brussel·les, prové d’una família de refugiats grecs en Asia menor i mare francesa. Estudià Historia de l’Art, va ser fotògrafa professional i més tard cineasta. La seua primera pel·lícula va ser “La pointe courte” (1954) en la qual narrava la història d’una parella i la seua relació amb la ciutat. Des del seu primer llargmetratge ha rodat innombrables pel·lícules i documentals. Va ser considerada una de les precusores de la Nouvelle Vague. En el seu treball sempre ha deixat petjada de la seua singular personalitat i mirada entorn de l’altra realitat del món i les dones.
Varda, considerada una de les últimes figures del moviment cinematogràfic francès del que van formar part Chabrol, Resnais, Rohmer, Truffaut o Godard, entre uns altres, és reconeguda com una de les pioneres del cinema social i feminista, sense oblidar el sentit experimental que ha de generar el cinema. Va ser premiada amb el lleó d’Or de Venècia per la seua pel·lícula “Sense sostre ni llei” (1985) o el César al Millor Documental per “Els plages d’Agnes”.
Enguany, a més, rebrà l’Oscar Honorífic en reconeixement a la seua trajectòria.