L’exposició “noves realitats del còmic àrab mediterrani” obri el cicle d’arts visuals de Mostra Viva

Instantània de l’obra de Zeina Abirached FOTO: Laura Perez Gomez

L’exhibició, que s’inaugura aquest dilluns 5 d’octubre, introdueix al visitant en l’actualitat d’un còmic arrelat en la realitat social de l’entorn

El cicle de debats també s’inicia aquest dilluns amb una taula redona que abordarà el tema de la joventut mediterrània enfront de la situació actual

Vicent Gregori presentarà el seu nou llibre sobre mostra viva el dimecres a les 19 hores en el centre cultural la nau

La secció d’arts visuals de mostra viva, iniciarà aquest dilluns la seua programació amb la inauguració de l’exposició “noves realitats del còmic àrab mediterrani”, que tindrà lloc a les 19 hores en l’octubre ccc. La mostra, comissariada pel barceloní Álvaro Pons, cerca introduir al visitant en l’actualitat d’un còmic que està profundament influenciat per la realitat social que viuen els seus autors. La lluita per la llibertat, la cerca de l’alliberament de la dona o el paper de la religió en la societat, són alguns dels temes tractats per artistes vinculats al món àrab.

En concret, l’exposició repassa les obres de l’algerià Mahmoud Benameur i la libanesa establida a França Zeina Abirached. Segons Pons, “L’objectiu és mostrar a dos artistes amb estils molt diversos però que enfoquen la mediterraneitat, la seua cultura i els seus conflictes des de dues mirades diferents malgrat compartir arrels. Un exemple de la diversitat que es viu en el còmic àrab contemporani, que dialoga des de totes dues ribes del Mediterrani aconseguint una riquesa única”. Benameur, autor dels còmics “Broderie pour un hold-*up” i “Fatma n’parapli”, treballa actualment com a desenvolupador de videojocs a Tunísia. Per la seua part, Abirached és una de les grans representants del nou còmic àrab Mediterrani; graduada en l’Acadèmia de Belles arts del Líban, en 2004 es va traslladar a París per a estudiar animació en l’Ecole Nationale dónes Arts Décoratifs.

Comencen els debats

El cicle de debats de Mostra Viva també inicia la seua marxa aquest dilluns amb una taula redona que sota el títol “La joventut mediterrània en temps de COVID-19”, tractarà d’analitzar com ha afectat la pandèmia a les noves generacions. A l’acte, que se celebrarà a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau a les 19 hores, intervindran: la Presidenta del Consell Jove de la Ciutat de València, Ana Domínguez i la Regidora de Joventut de l’Ajuntament, Maite Ibáñez. També seran presents de manera online, l’educadora i membre del Cercle d’Orà de la Fundació ACM, Ismahene Lekhlif i Angelique Solomonides, membre del Consell Consultiu de la Fundació ACM; tot això sota la moderació de Marine Fournier, responsable de projectes d’aquesta fundació. Després del debat, la ballarina Irene Ibáñez Martínez, més coneguda com a Irene Gaitán, interpretarà la peça “Deliri”, en col·laboració amb Merche Arche. En el mateix lloc i a la mateixa hora però l’endemà, tindrà lloc el segon debat del cicle titulat “Ecologia i canvi climàtic al Mediterrani”. L’ambientòloga Anahí Molinari Atienza conduirà una conversa que tindrà com a ponents a: la directora del Museu de Ciències Naturals de València, Margarita Belinchón García; Jorge Cavero, director Tècnic del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI); Paola Villenca Villavicencio, doctora en Dret i María Diago, consultora ambiental especialitzada en instruments d’ordenació territorial i indicadors de sostenibilitat.

El dimecres 7 d’octubre, Vicent Gregori, ex-Coordinador General de Mostra Viva del Mediterrani, presentarà a les 18 hores en La Nau, el seu llibre “De València al Mediterrani III” on repassa els anys en què va estar al capdavant de la trobada cultural. En l’acte, acompanyaran a l’autor: la directora i productora de cinema Giovanna Ribes; el President d’Honor de Mostra Viva, Vicent Garcés; i el Vicerector de Cultura i Esport de la UV, Antonio Ariño, en qualitat de moderador.