Inauguració de l’Encontre d’Escriptors del Mediterrani i Narració Oral


LA PESTA I LES SEUES METÀFORES. RECORDANT ALBERT CAMUS

Més present que mai, i en un context com l’actual, Albert Camus ens va ensenyar en La pesta i en L’estat de setge, que les pitjors epidèmies són les morals. Els tres convidats conversaran sobre les seues obres, reconegudes internacionalment, i de quina forma a través de la seua mirada han cartografiat el Mediterrani, testimoniatge en primera línia de migracions, viatges, conflictes i unions, com la pròpia condició de la literatura.

Bouziane Khoja, Doctor en Sociolingüística, Màster en Periodisme i Màster en Ciències Polítiques. Periodista, director i presentador del programa Medina en TVE, de Televisió Espanyola (TVE) i del programa de  ràdio Miradas, de Ràdio Nacional 1 (RNE). Conferenciant (col·labora amb diverses universitats a Espanya i Europa). Escriptor, crític literari i moderador dels cafès literaris de diversos Instituts Francesos a Espanya. Col·labora amb diversos periòdics de països àrabs i europeus. En 2016 va ser nomenat Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres de França.

Yasmina Khadra (videoconferència). Sota el pseudònim de Yasmina Khadra s’amaga l’escriptor algerià nascut en Kenadsa en 1955 Mohammed Moulessehoul. Les obres de Khadra estan escrites en francés. Va cursar els seus estudis a l’Escola Nacional dels Cadets de la Revolució, compaginant la seua formació com a militar, i la seua posterior inclusió en l’exèrcit, amb la literatura.

Hélène Rufat (videoconferència). Professora en la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, una gran part dels seus treballs està dedicada a la imatge i els mites mediterranis en l’obra d’Albert Camus. És membre de la Junta de la Société dónes Études Camusiennes i pertany al comité de la revista Présence d’Albert Camus. Últimament, els seus treballs s’han centrat sobretot en les relacions de Camus amb Espanya i els seus aspectes llibertaris.

NARRACIÓ ORAL

Marina San Filippo es Doctora en Filologia (Teoria de la Literatura) amb la tesi “El renaixement de la narració oral a Itàlia i Espanya (1985-2005)”. Professora de la UNED. Ha escrit molts llibres al voltant de la narració oral i més d’una vegada ens ha captivat amb relats de la més pura tradició oral mediterrània. Especialista en contes orals i populars de Sicília. Les seues línies d’investigació son: la literatura italiana, el teatre italià, la narració oral, la literatura popular, la literatura escrita per dones i la didàctica de la llengua Italiana.

Modera: Susu Benítez.