El circ s’acomiada de Rafael Pla, conegut com el Gran Fele

Circ Gran Fele – El tren FOTO: Ester Morell Gil

El director del Circ Gran Fele mor als 63 anys d’una embòlia.

«Si os ha gustado -l’espectacle- decídselo a vuestros amigos. Y si no, a vuestros enemigos». Aquestes eren les paraules amb les quals Rafael Pla (València, 1956 – 2020) concloïa les funcions del Circ Gran Fele. Les arts de carrer i el circ valencianes estan de dol. Ens ha deixat qui des de Mostra Viva és descrit com a autodidacta, autor, director, productor, pallasso, estudiós i creador visual del món del circ. Entre els seus premis estan el Premi Nacional de Circ 2008 concedit pel Ministeri de Cultura, el Premi Max Especial de Circ, el Premi Caleidoscopio de la Unió Europea i el Pont del Mediterrani 2018; però la seua fita més gran va ser dirigir al costat del seu equip una companyia de circ de referència, valenciana, mediterrània i en contra de l’explotació animal.

Són moltes les famílies que, siga amb carpa o sense ella, acudeixen on faça falta per a gaudir cada any de les seues funcions, sobretot en època nadalenca. En aquesta ocasió, el Nadal valencià quedarà orfe davant la seua absència. Són diverses les generacions que li recordaran com el conductor d’un circ original i allunyat de convencionalismes. Quan eixia a l’escenari, Fele captava l’atenció de tot el públic, ja fora per la seua parsimònia en parlar o per les veritats que la succeïen.

Petits i grans, o «de 0 a 99 anys» com deia ell, el seu públic seguirà entregat a la màgia de la Companyia. Aquest mes d’octubre vam tindre la sort de rebre-li en les jornades de Circ Social i gaudirem de la seua presència. L’equip de Mostra Viva del Mediterrani transmet les seues condolences a la família de Rafael Pla. Tant els seus amics i col·legues de professió com la seua família, li recordaran com la bella persona que va ser i amb la calidesa que desprenia allà on anava.

Gràcies per tot, Gran Fele. Fins sempre, vell amic.