Arts Visuals

PROGRAMA D’ACTIVITATS.


PETITES MIRADES: L’ART EN ELS PROCESSOS DE PAU

Octubre CCC. Des del 4 d’octubre fins el 28 de octubre · Inauguració dia 4, 19:00 h.

L’Associació CREART presenta dintre de la Mostra Viva del Mediterrani una selecció d’obres que recullen el treball de I’ONGD a la Franja de Gaza des de 2008. Són peces creades per xiquets i adolescents palestins amb els quals s’ha treballat mitjançant projectes de suport psicosocial i d’Educació per a la Pau a través de l’experiència artística.

L’exposició mostra les dues vessants del treball terapèutic que CREART realitza des de l’art: d’una banda, la que aborda el conflicte directament i mostra les mirades de xiquets i joves sota una  ocupació militar que desdibuixa i distorsiona la seva infància. De l’altra, la que permet al xiquet recuperar les dimensions que el conflicte armat li ha robat, com són els somnis, les il·lusions o les projeccions de la seua identitat.

Comissaris: Chené Gomez i Carol Pujadas.


SENTO LLOBELL NARRADOR. EL CARTELL EN LES HISTÒRIES DE MOSTRA VIVA

Institut Français Valencia. Des del 5 d’octubre fins el 21 d’octubre 

Des de la seua primera edició, Mostra Viva del Mediterrani ha subratllat la importància del disseny del cartell. Sento Llobell és l’autor de la imatge de 2018 i a través d’aquesta exposició coneixerem el procés creatiu que li ha permet posar en imatges les històries i activitats de Mostra Viva. S’ha comentat que a Sento Llobell cada vegada li interessa més la narració i menys el dibuix. Com l’artista diu, “una vegada feta la revolució estètica cal seguir, i no solament fer-ho bonic”. En aquest cas, ha aconseguit avançar-nos els relats que viurem en Mostra Viva i, com sempre, des d’un traç personal.


MEDITERRANI DE TALENTS I DESITJOS

Octubre CCC. Des del 4 d’octubre fins el 28 d’octubre 

Mostra dels treballs dels artistas a la residència de creació JIWAR (Barcelona)

Les obres que veureu en aquesta mostra i els seus contextos de creació marquen profundament la nostra identitat. El Mediterrani convuls ens agermana amb les artistas que seleccionem en aquest projecte col·lectiu. La vida de Fatima, Elif, Farah, Amado, Mehdi, Yassine, Amado Alfadni, Elif Gülen… batega intensament entre talents i somnis. Per aquesta raó naix l’aposta de l’ONGD JIWAR d’acollir i donar un espai als i les artistes i conèixer d’una altra manera la complexitat d’unes societats tan properes però a la vegada tan estereotipades i reduïdes a mers tòpics vehiculats pels mitjans de comunicació.
Comissària: Mireia Estrada.


L’ART COM A VEHICLE PER A LA PAU. EL MEDITERRANI CREATIU PER DAMUNT DE FRONTERES I CONFLICTES

Octubre CCC sala del terrat. 15 d’octubre, 19 h.

Taula redona amb: Chené Gómez, Fundador de la ONG Creart i educador artístic; Mireia Estrada, Directora de l’Associació Jiwar; Rosi Cózar, Voluntaria de Payasos sin Fronteras. Modera: Maite Ibáñez, Mostra Viva.
Des de Mostra Viva volem subratllar l’espai de l’art com a eina per superar barreres. Per aquesta raó valorem els testimoniatges d’artistes i professionals que treballen des de l’art per superar les fronteres i els conflictes bèl·lics. Bé des del context social o polític que sofreixen les dones als països del Mediterrani, i també des de zones en guerra on l’art ajuda a superar traumes i enfortir l’esperança. Hem convidat a creatius i gestors que treballen a la franja de Gaza, des de les residències artístiques de dones àrabs a Barcelona i en diversos projectes a Líban per posar en comú els valors que l’art desenvolupa en cada regió.


BIODIVERS. CREACIONS ARTÍSTIQUES EN EL PAISATGE

Centre del Carme. 16 d’octubre. 19 h. Exposició fins el 31 d’octubre 

Comissaris: José Albelda i Chiara Sgaramella (Universitat Politècnica de València)

La relació entre l’art i la naturalesa com a motiu es remunta als orígens del gènere del paisatge, al segle XVII i en el context de la pintura holandesa, i fins i tot abans, quan complia la funció de necessària escenografia per als fets històrics, mitològics i religiosos que eren representats a través de la pintura. No obstant això, el desenvolupament de l’obra artística en el propi entorn natural, des d’un fer respectuós que busca donar major protagonisme i valor al propi paisatge, és una dinàmica molt més recent, des de fa tan sols un poc més de 50 anys. Intervenir en el paisatge amb materials de baix impacte en l’entorn, o que provenen del mateix lloc, és una pràctica de site specific -l’obra concebuda en funció de les característiques d’un emplaçament concret- que ha anat evolucionant cap a un art en diàleg amb la naturalesa, buscant abans de res la seua integració. Així, l’art obre una línia de reflexió estètica que té a veure amb la sensibilitat ecològica, mostrant un canvi cultural cap a una major valoració de la naturalesa i del paisatge, que ja no seran mera escenografia de l’humà, sinó casa comuna que ens acull i manté, amb uns valors mediambientals i estètics que hem de preservar i reequilibrar.

El projecte Biodivers, un certamen d’intervencions artístiques en el nucli urbà i en l’entorn natural del poble de Carrícola, busca precisament unir la revalorització del paisatge i de la cultura rural amb la creació contemporània. Ideada per Josep Sanjuan amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, aquesta iniciativa pretén augmentar l’interés social i institucional cap a aquesta xicoteta localitat, afectada pel problema de la despoblació.

Aquesta exposició recull la documentació fotogràfica d’una selecció d’obres presentades en convocatòries artístiques Biodivers I (2010) i II (2015) amb l’objectiu d’il·lustrar la diversitat d’estratègies adoptades pels artistes en el diàleg entre art i naturalesa. Així doncs, al costat de les escultures més clàssiques, realitzades amb materials perdurables, trobem obres que neixen de l’experimentació amb elements naturals i efímers com l’espart, el vimen o els organismes vegetals. Inspirades en la seua gran majoria en el paisatge local, aquestes intervencions es vinculen a la comunitat de Carrícola, reflectint les seues tradicions i sabers i generant processos d’identificació amb el territori que alimenten una ètica de respecte i cura d’aquest.